Taller d'iniciació a la informàtica

9Dibuixar amb l’ordinador (I) Funcionament bàsic del programa Paint

Ara que coneixem l’entorn del Windows i algunes de les seves aplicacions, com el WordPad, la calculadora, la gravadora de sons i el reproductor de Windows Media, i tenim un bon nivell de pràctica amb el teclat i el ratolí, ja podem conèixer un dels accessoris més utilitzats del Windows que ens permet fer dibuixos: el Paint.

Per començar a treballar amb el Paint primer de tot hem d’obrir l’eina. Fem un clic amb el botó esquerre del ratolí sobre el botó "Inicio" perquè se'ns desplegui el menú d'inici, fem un clic amb el botó esquerre del ratolí sobre "Todos los programas" perquè se'ns desplegui el llistat de tots els programes instal·lats a l'ordinador i fem un clic amb el botó esquerre del ratolí sobre l’opció "Accesorios". Una vegada desplegat el menú "Accesorios", fem un clic amb el botó esquerre sobre l’opció "Paint".

Captura del accés a Paint, des del menú Inicio

Ens apareixerà la finestra del "Paint", on podem veure les parts més importants de la pantalla principal.

Captura de la interficie de Paint
  1. Barra de títol:

    ens apareix el nom del document (per defecte, quan obrim el programa s'obre un dibuix en blanc que s'anomena "Dibujo"), el nom del programa (Paint) i els botons per minimitzar Captura del botò per minimitzar, maximitzar Captura del botò per maximitzar, o restaurar Captura botò per restaurar, i tancar el programa Captura del botò per tancar el programa.
    Si tenim el programa obert a pantalla completa, és a dir, que tot el que veiem a la nostra pantalla és la interfície gràfica del Paint, els botons que veurem són Captura dels botons minimitzar, restaurar i tancar
    Si tenim el programa obert a una mida més petita, els botons que veurem són Captura dels botons minimitzar, maximitzar i tancar.
    Si fem clic sobre el botó per maximitzar, la finestra es farà gran i ens ocuparà tota la pantalla. Quan ja tenim la pantalla maximitzada, aquest botó es transforma en el botó per restaurar; si hi fem clic la finestra tornarà a la mida que tenia abans de ser maximitzada.

  2. Barra de menús:

    és la segona línia de la finestra i constitueix la barra d'accés als diversos menús de totes les opcions disponibles del programa.

  3. Quadre d'eines:

    conté una sèrie de botons que ens permeten seleccionar l'eina amb la qual volem treballar. Quan passem per sobre dels diferents botons amb el punter del ratolí i esperem un segon, apareix un rectangle que ens indica el nom de l'acció que podem fer

  4. Barres de desplaçament:

    ens permeten desplaçar-nos, quan tota la informació no sigui visible a l'àrea de treball, verticalment o horitzontalment per tot el dibuix fent clic sobre les fletxes que apareixen als extrems.

  5. Àrea de treball:

    és la zona blanca que queda al centre de la pantalla. Podríem considerar-la el paper.

  6. Quadre de colors:

    conté una sèrie de botons que ens permeten seleccionar el color amb el qual volem treballar.

  7. Barra d’estat:

    ens dóna informació sobre com activar l’ajuda i la posició numèrica exacta del punter a l'àrea de treball.

El funcionament de la barra de menús és molt semblant en gairebé tots els programes de Microsoft.

Captura de la barra de menú
  • Captura del menú Archivo

    Menú "Archivo":

    ens mostra les opcions que afecten tot el dibuix (obrir-ne un de nou, obrir-ne un que ja existeix, desar-lo, imprimir-lo, etc.).
    Les opcions que trobem amb abreviatures al costat (Ctrl + N) ens indiquen que, si fem servir aquestes tecles, podem fer la mateixa funció.

  • Captura del menú Edición

    Menú "Edición":

    ens mostra les opcions que podem seleccionar en una part del dibuix (tallar, copiar, enganxar, seleccionar-ho tot, etc.).

  • Captura del menú Ver

    Menú "Ver":

    aquest menú conté opcions relatives al que el programa ens ensenya en pantalla (veure el quadre d'eines en pantalla, veure el quadre de colors, etc.).

  • Captura del menú Imagen

    Menú "Imagen":

    aquest menú conté opcions que podem seleccionar amb el dibuix (girar, expandir, invertir colors, atributs, etc.).

  • Captura del menú Colores

    Menú "Colores":

    aquest menú ens permet modificar els colors per personalitzar-los.

  • Captura del menú Ayuda

    Menú "Ayuda":

    ens permet consultar els temes d'ajuda que incorpora el Paint.

 

Dibuixar amb el Paint és molt senzill. Només hem de saber com funciona el quadre d'eines. Podem entendre aquest quadre com si fossin els instruments de treball dels dibuixants: cadascun dels botons en què està dividit és una eina que fa un tipus de dibuix diferent.

Captura del quadre de colors

A l'hora d'utilitzar el quadre de colors hem de distingir entre color primari i secundari. Per seleccionar aquests colors, hem de fer clic sobre el color desitjat amb el botó esquerre del ratolí per al color primari, i amb el botó dret per al secundari. El color primari i secundari apareixen com dos quadres superposats a l’esquerra del quadre de colors; el quadre superior és el primari i el quadre inferior és el secundari. A la part dreta del quadre de colors apareix la gama de colors que podem escollir.

Saps que...?

Dibuixar amb el Paint és molt senzill. Només hem de saber com funciona el quadre d'eines. Podem entendre aquest quadre com si fossin els instruments de treball dels dibuixants.

El color primari (en aquesta imatge és el color negre) s’utilitza per fer els traços del dibuix.

El color secundari (en aquesta imatge és el color blanc) s'utilitza de fons de dibuix i de farciment de figures.

Captura del quadre d'eines
  1. Selecció irregular:

    ens permet seleccionar part d'un dibuix amb una gran precisió. Començant des d'un punt, hem de prémer el botó esquerre del ratolí i no deixar-lo anar fins que haguem acabat de vorejar l'àrea a seleccionar.

  2. Selecció:

    ens permet fer una selecció rectangular d'una part d'un dibuix. Per fer la selecció de l’àrea escollida hem de fer clic en una cantonada del dibuix i traçar la diagonal sense deixar de prémer el botó del ratolí.

  3. Goma d'esborrar:

    ens permet esborrar una part del dibuix a mesura que ens movem per la pantalla amb el botó esquerre pitjat. Podem escollir la mida de la goma. La goma esborra amb el color secundari.

  4. Farciment amb color:

    ens permet farcir del color escollit les figures tancades. Si fem clic amb el botó esquerre del ratolí a dins de la figura es farcirà amb el color primari; si fem clic amb el botó dret del ratolí es farcirà amb el color secundari.

  5. Selector de color:

    ens permet seleccionar un color (primari o secundari) que ja hem utilitzat prèviament en el dibuix que estem fent. Per fer-ho ens situarem sobre el color del dibuix i farem un clic amb el botó corresponent.

  6. Ampliació:

    ens permet ampliar el dibuix per poder treballar amb precisió. Hem d'escollir l'augment desitjat.

  7. Llapis:

    ens permet fer traços fins. Per fer-ho hem de mantenir pitjat un botó del ratolí (segons si volem dibuixar amb el color primari o secundari) i anar dibuixant.

  8. Pinzell:

    ens permet fer traços de diferents mides i formes. S’utilitza igual que el llapis, però abans de començar a dibuixar hem d’escollir el traç.

  9. Aerògraf:

    ens permet farcir els dibuixos amb un esprai. S’utilitza igual que el pinzell.

  10. Text:

    ens permet incloure text en els dibuixos. Hem de fer un clic amb el botó esquerre del ratolí allà on vulguem escriure el text perquè aparegui un quadre on podrem escriure.

  11. Formes:

    ens permeten dibuixar diferents formes. Seleccionem la forma en el quadre d’eines. Fem un clic amb el botó esquerre del ratolí per començar la forma i, sense deixar de prémer el botó, arrosseguem el ratolí fins a donar-li la mida adequada. Deixarem anar el botó del ratolí.

    • Si la forma és una corba, després de traçar la línia la podem modificar arrossegant un punt de la línia.

    • Si la forma és un polígon, fem una línia i continuem fent clic en diferents punts perquè es vagin traçant diferents línies. Per finalitzar el polígon, fem doble clic amb el botó esquerre del ratolí perquè es traci una línia des del punt actual fins al primer punt del polígon (així es tancarà el polígon).

    • Si volem fer una circumferència, hem de mantenir pitjada la tecla de majúscules del teclat mentre es traça l'el·lipse.

    • Si volem fer un quadrat, hem de mantenir pitjada la tecla de majúscules del teclat mentre es traça el rectangle.

  12. Traç:

    ens permet escollir el traç de determinades eines.

En el Paint sempre hi ha una eina seleccionada (aquella que apareix en un gris més clar, com si estigués enfonsada). Per seleccionar una eina, n'hi ha prou amb fer-hi clic a sobre.

Una vegada triada l'eina, hem d'escollir un color fent clic sobre el color que volem en el quadre de colors. El color escollit apareix a la part esquerra de la pantalla.

Aleshores estem en disposició de començar a dibuixar. Per dibuixar, hem d'arrossegar el ratolí o fer clic per l’àrea de treball. En funció de l'eina de dibuix que haguem seleccionat, dibuixarem en el paper arrossegant el ratolí (amb el llapis, el pinzell, l'esborrador, l'el·lipse...) o simplement fent clic en alguna part del dibuix (amb el farciment amb color, ampliació...).

Si en algun moment ens equivoquem, podem anul·lar l'error triant l'opció "Deshacer" del menú "Edición".

En resum, per dibuixar amb el Paint hem de:

  • Seleccionar l'eina (fent-hi clic a sobre).
  • Seleccionar el color (fent-hi clic a sobre).
  • Dibuixar (arrossegant o fent clic sobre el paper).